25 Contoh Terbaik Yang Berkesan Lazim Halaman

Di bawah FFCRA, dibayar cuti sakit dan keluarga besar dan cuti sakit termasuk menjaga satu anak-anak anda ketika mereka sekolah atau tempat peduli ditutup kerana COVID-19 sebab atau apabila seorang anak pembekal tidak ada. Liburan ini mungkin hanya dapat digunakan untuk menjaga anda bukan anak cacat jika dia atau dia akan di bawah umur 18 tahun. Boleh aku mengambil saya dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit sementara teleworking? Ya, jika anda majikan membolehkan ia dan anda tidak dapat telework anda normal jadual disebabkan oleh salah satu yang layak sebab dalam Kecemasan Dibayar Cuti Sakit Bertindak.

faqs

Pekerja yang bebas kontraktor bawah Standard Buruh yang Adil Bertindak dan bukan pekerja tidak dianggap sebagai pekerja untuk tujuan 500-pekerja ambang. Saya pekerja mengklaim telah keletihan atau gejala-gejala lain COVID-19 dan mengambil cuti untuk mendapatkan diagnosis medis. Apakah dokumen yang saya permintaan dari pekerja untuk mendokumentasikan usaha untuk membuat diagnosis? Ketika ia mungkin diperlukan? Dalam usaha untuk anda pekerja untuk mengambil cuti sebagai sebahagian daripada FFCRA, anda boleh memerlukan pekerja untuk mengidentifikasi tanda-tanda mereka dan sebuah janji untuk tes atau dokter. Walau bagaimanapun, kamu tidak memerlukan pekerja untuk menyediakan lagi dokumentasi atau yang sama sijil yang mereka telah diminta diagnosis atau rawatan dari penjagaan pembekal jadi, bahawa pekerja boleh ambil cuti sakit berbayar untuk COVID-19 gejala-gejala.

Sebagai contoh, majikan mungkin membuat keputusan untuk dikecualikan pekerja-pekerja ini dari cuti untuk menjaga anggota keluarga, tetapi memberikan mereka dibayar cuti sakit di acara mereka sendiri COVID-19 penyakit. Saya seorang awam sektor pekerja. Boleh saya mengambil dibayar keluarga dan perubatan meninggalkan bawah Darurat Keluarga dan Perubatan Meninggalkan Pengembangan Bertindak?

Walaupun kemasukan orang di entity senarai tidak bermaksud larangan pembelian orang itu, syarikat mengingati apa-apa pembelian harus perhatikan BIS yang menunjukkan bahwa ada bendera merah untuk membeli barang-barang yang berasal dari Amerika Syarikat dan barang-barang lain subjek untuk LARANGAN orang-orang dari makhluk itu senarai. Syarikat harus menjalankan tambahan wajar untuk memastikan bahawa perkara yang diminta untuk membeli, jika mereka AS asal atau jika tidak subjek ke TELINGA, telah dihantar kepada syarikat disenaraikan pada makhluk itu senarai yang sesuai kelulusan. Ini tidak melarang anda dari mendisiplinkan seorang pekerja yang haram mengambil dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit yang disebabkan oleh gambaran yang salah, termasuk, untuk contoh, menjaga pekerja anak-anak, jika pekerja benar-benar tidak punya anak dan tidak peduli untuk anak-anak. Jika saya bekerja dengan seorang pekerjaan sementara syarikat dengan lebih dari 500 pekerja dan saya dipekerjakan oleh sebuah perusahaan kedua dengan kurang dari 500 pekerja, bagaimana cuti obligasi bekerja? Satu atau kedua-dua entitas diwajibkan untuk memberikan saya pergi? Sementara pekerjaan agensi tidak diperlukan oleh FFRCA untuk menyediakan anda dengan dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit, ia memiliki lebih dari 500 pekerja.

Sebagai contoh, jika anda biasanya trek masa bekerja dalam suku-jam kenaikan gaji, anda boleh bulat ke yang berikutnya seperempat jam. Bagaimanapun, kau tidak boleh bulat ke yang berikutnya seperempat jam, jika anda biasanya mengesan kali dalam sepuluh jam kenaikan gaji. Bagaimana saya kira saya pekerja rata-tetap kadar untuk FFCRA tujuan? Sebagai majikan, anda harus membayar pekerja berdasarkan di atas rata-rata mereka tetap kadar untuk setiap jam yang dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit.

Bagaimanapun, dalam hal tidak boleh dibayar anda cuti sakit melebihi dua minggu. Di samping itu, dibayar cuti sakit tersedia untuk menjaga seseorang yang adalah subjek untuk federal, negara atau daerah karantina atau pengasingan perintah yang berkaitan dengan COVID-19, atau yang telah disarankan untuk diri karantina oleh penjagaan pembekal kerana masalah yang berkaitan dengan COVID-19. Jika anda perlu untuk menjaga anak berusia 18 tahun atau lebih tua siapa yang memerlukan penjagaan dalam keadaan ini, anda dapat mengambil cuti sakit berbayar jika anda tidak dapat bekerja atau telecommuting disebabkan oleh penjagaan.