Ia Adalah Soalan Atau Lazim

Namun, jika seorang pekerja mempunyai diambil satu atau semua dibayar cuti sakit di bawah Kecemasan Dibayar Cuti Sakit Bertindak, apa-apa bahagian yang selebihnya dalam dua minggu pertama yang pekerja keluarga dan cuti sakit mungkin tidak dibayar. Jika fail-fail jabatan penguatkuasaan tindakan di pihak anda, anda pemulihan terhadap seorang majikan yang menolak untuk membayar ganti rugi anda untuk dibayar cuti sakit adalah tidak terbatas untuk persekutuan upah minimum dari $ 7.25 per jam jika anda tetap kadar atau undang negeri atau tempatan upah minimum lebih tinggi. Sebagai contoh, jika anda tetap kadar adalah $ 30 per jam, dan kamu secara sah mengambil 20 jam dibayar cuti sakit di nasihat doktor untuk karantina diri sendiri, anda tidak boleh menuntut $ 600 ($30 per jam oleh 20 jam) dari majikan anda. Sebagai contoh, jika anda berhak sebuah kerajaan atau tempatan upah minimum $ 15 dan untuk alasan yang sama sah mengambil 20 jam dibayar cuti sakit, anda bisa mengklaim kembali $ 300 ($15 per jam oleh 20 jam). Bagaimanapun, kau tidak boleh mengumpulkan lebih banyak dari jumlah kerana bawah FFCRA.

faqs

Sebahagian masa pekerja berhak untuk meninggalkan untuk rata-rata jumlah jam kerja dalam tempoh dua minggu. Oleh itu, mereka mengira jam meninggalkan berdasarkan jumlah jam yang pekerja harus biasanya bekerja. Jika dijadualkan normal waktu yang tidak diketahui atau pekerja sambilan jadual berbeza, anda boleh menggunakan enam bulan rata-rata untuk mengira-rata jam setiap hari. Dan jika tidak ada perjanjian itu, kau boleh mengira jumlah yang sama jam meninggalkan berdasarkan rata-jam setiap hari bahawa pekerja harus bekerja untuk seluruh tempoh pekerjaan.

Oleh itu, jika majikan anda tidak membayar anda untuk meninggalkan anda sebelum bulan disember 31, 2020, seperti yang dikehendaki oleh FFCRA, anda boleh menghubungi WHD untuk mengajukan keluhan seperti lama seperti yang anda lakukan begitu dalam dua tahun terakhir tindakan yang anda percaya melanggar FFCRA. Anda juga boleh mempunyai hak peribadi untuk sue untuk dugaan pelanggaran. Boleh saya ambil cuti sakit berbayar atau keluarga dan cuti sakit jika saya menerima pampasan pekerja atau kecacatan manfaat sementara melalui sebuah rencana yang disediakan oleh majikan atau kerajaan? Secara umum, tidak, kecuali anda dapat kembali ke tugas ringan sebelum cuti.

Untuk lebih lanjut di ambang 500 pekerja, lihat pertanyaan 2. Majikan tertentu dengan kurang dari 50 pekerja mungkin dibebaskan dari kehendak undang-undang untuk menyediakan tertentu dibayar cuti sakit, dan juga keluarganya dan cuti sakit. Untuk lebih maklumat pada perniagaan kecil ini pengecualian, lihat pertanyaan 4 dan 58 dan 59 di bawah. Sebagai pekerja, boleh saya menggunakan majikan saya sedia ada yang meninggalkan hak-hak dan saya FFCRA-dibayar cuti sakit dan juga keluarga dan cuti sakit pada masa yang sama untuk waktu yang sama? Dalam dua minggu pertama yang belum dibayar keluarga dan cuti sakit, anda mungkin tidak pada masa yang sama ambil cuti sakit berbayar bawah EPSLA dan sudah dibayar pergi, kecuali majikan anda bersetuju bahawa anda boleh menambah jumlah yang anda menerima dari dibayar cuti sakit dengan anda sudah dibayar meninggalkan sehingga anda pendapatan biasa.

Bagaimana saya mengira beberapa jam aku harus membayar pekerja saya yang tidak teratur jam setiap hari untuk keluarga besar dan cuti sakit? Secara umum, FFCRA memerlukan anda untuk membayar pekerja anda untuk setiap hari dalam keluarga dan cuti sakit berdasarkan jumlah jam pekerja harus biasanya bekerja di hari itu. Jika anda pekerja mempunyai jadual yang tidak teratur, jadi itu tidak mungkin untuk menentukan jumlah jam yang dia biasanya bekerja pada hari itu, dan pekerja telah bekerja setidaknya selama enam bulan, anda perlu untuk menentukan rata-jam kerja dari pekerja, termasuk mana-mana liburan jam.

Anda harus berunding Internal Revenue Service terpakai bentuk, arahan, dan maklumat untuk prosedur yang harus diikuti untuk memohon untuk kredit cukai, termasuk apa-apa perlu bukti yang harus dirahasiakan untuk menyokong kredit. Anda tidak diperlukan untuk memberikan meninggalkan jika cukup bahan belum disediakan untuk sokongan yang berkenaan cukai kredit. Sebagai majikan, bagaimana saya tahu jika saya syarikat adalah di bawah 500-pekerja ambang dan oleh itu telah dibayar untuk memberikan cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit? Kau punya kurang dari 500 pekerja Jika anda mempunyai yang lebih sedikit daripada 500 penuh-waktu dan pekerja sambilan di Amerika Serikat pada masa pekerja anda meninggalkan, termasuk apa-apa negeri Amerika Serikat, District of Columbia, atau apa wilayah atau harta Amerika Serikat. Ini pemberian harus termasuk pekerja di tinggalkan, pekerja sementara bekerja bersama-sama dengan anda dan yang lain majikan (tanpa ada pekerja bekerja bersama-sama hanya di dalam senarai gaji anda majikan atau majikan lain) dan hari pekerja dibekalkan oleh sementara agensi pekerjaan .