Perjalanan Lazim

Tapi hanya beberapa pekerja persekutuan layak untuk mengambil dilanjutkan keluarga dan perubatan meninggalkan bawah Darurat Keluarga dan Perubatan Meninggalkan Pengembangan Bertindak. Kelayakan anda tergantung pada apakah anda dilindungi oleh Tajuk saya atau Tajuk II Keluarga Perubatan Meninggalkan Bertindak. Persekutuan pekerja harus berunding dengan mereka agensi tentang mereka kelayakan untuk dilanjutkan keluarga dan cuti sakit.

Ini pemberian harus termasuk pekerja di tinggalkan, pekerja sementara bekerja bersama-sama dengan anda dan yang lain majikan (tanpa ada pekerja bekerja bersama-sama hanya di dalam senarai gaji anda majikan atau majikan lain) dan hari pekerja dibekalkan oleh sementara agensi pekerjaan . Pekerja yang bebas kontraktor bawah Standard Buruh yang Adil Bertindak dan bukan pekerja tidak dianggap sebagai pekerja untuk tujuan 500-pekerja ambang. Disember 31, 2020, majikan anda tidak diperlukan untuk memberikan anda FFCRA pergi, tetapi majikan anda secara sukarela boleh memilih untuk memberikan anda meninggalkan apa-apa. Obligasi untuk menyediakan FFCRA meninggalkan akan memohon dari berkesan tarikh Bertindak, April 1, 2020, sehingga 31.

Jika kedua syarikat memberi anda dilanjutkan keluarga dan cuti sakit sebagai bersama majikan, sementara pekerjaan syarikat juga dilarang mengganggu dengan kemampuan anda untuk mengambil meninggalkan dan membalas dendam terhadap anda untuk meninggalkan apa-apa, walaupun ia tidak perlu untuk memberikan anda dilanjutkan keluarga dan cuti sakit. Jika majikan saya menolak untuk memberi dibayar cuti sakit atau membayar saya untuk dibayar cuti sakit, dan fail-fail jabatan penguatkuasaan tindakan atas nama diriku, aku tidak mempunyai hak untuk mendapatkan hanya persekutuan upah minimum dari $ 7.25 per jam pergi? Atau boleh aku menuntut jumlah keseluruhan kerana selaras dengan FFCRA?

faq

Maklumat lanjut pada majikan dan pekerja pemerintah federal boleh didapati dalam COVID-19 perundingan portal Pejabat Pengurusan Personel, yang berkaitan sini. Ini tidak melarang anda dari mendisiplinkan seorang pekerja yang haram mengambil dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit yang disebabkan oleh gambaran yang salah, termasuk, untuk contoh, menjaga pekerja anak-anak, jika pekerja benar-benar tidak punya anak dan tidak peduli untuk anak-anak. Bagaimana saya mengira beberapa jam aku harus membayar pekerja saya yang tidak teratur jam setiap hari untuk keluarga besar dan cuti sakit? Secara umum, FFCRA memerlukan anda untuk membayar pekerja anda untuk setiap hari dalam keluarga dan cuti sakit berdasarkan jumlah jam pekerja harus biasanya bekerja di hari itu. Jika anda pekerja mempunyai jadual yang tidak teratur, jadi itu tidak mungkin untuk menentukan jumlah jam yang dia biasanya bekerja pada hari itu, dan pekerja telah bekerja setidaknya selama enam bulan, anda perlu untuk menentukan rata-jam kerja dari pekerja, termasuk mana-mana liburan jam.

Kau boleh ambil cuti sakit berbayar untuk menjaga orang yang diri mengkarantina jika doktor telah menyarankan orang itu untuk tinggal di rumah atau tidak kuarantin diri mereka sendiri karena mereka mungkin telah COVID-19 atau terdedah kepada COVID-19 . Apakah saya memiliki hak untuk kembali bekerja jika saya mengambil cuti sakit berbayar atau keluarga dan cuti sakit di bawah Kecemasan Dibayar Cuti Sakit Bertindak atau Darurat Keluarga dan Perubatan Meninggalkan Pengembangan Bertindak? Secara umum, ya. Diberikan ke arah Kongres untuk konsisten mentafsir keperluan di bawah undang-undang, WHD menjelaskan bahawa undang-undang memerlukan majikan untuk menyediakan yang sama bekerja untuk seorang pekerja yang pergi kembali bekerja setelah liburan. Jika saya bekerja dengan seorang pekerjaan sementara syarikat dengan lebih dari 500 pekerja dan saya dipekerjakan oleh sebuah perusahaan kedua dengan kurang dari 500 pekerja, bagaimana cuti obligasi bekerja? Satu atau kedua-dua entitas diwajibkan untuk memberikan saya pergi?

Jika saya ingin membayar pekerja saya lebih daripada mereka layak untuk dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit, saya boleh berbuat demikian dan menuntut cukai kredit untuk seluruh jumlah yang dibayar untuk mereka? Anda tidak boleh membayar anda pekerja di luar FFCRA keperluan. Bagaimanapun, kau tidak akan dapat untuk menuntut ini jumlah yang melebihi undang-undang had FFCRA dan tidak akan menerima kredit cukai. Aku berhak untuk dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit jika saya tidak dapat atau menjadi tidak dapat bekerja dari jauh? Jika anda adalah seorang pekerja persekutuan, anda layak untuk dibayar cuti sakit di bawah Kecemasan Dibayar Cuti Sakit Bertindak.