Perniagaan Kecil Bantuan Memberikan Informasi & Lazim

Jika fail-fail Jabatan penguatkuasaan tindakan di pihak anda , anda berhak untuk mendapatkan jumlah penuh kerana bawah FFCRA, yang lebih tinggi daripada anda tetap kadar atau undang-upah minimum untuk setiap jam uncompensated dibayar cuti sakit, di mana-mana subjek yang berkenaan FFCRA jumlah maksimum . Itu FFCRA dan kementerian peraturan-peraturan yang menyatakan bahwa seorang majikan yang tidak membayar ganti rugi anda untuk dibayar cuti sakit “tidak membayar upah minimum … dan subjek untuk penguatkuasaan ketentuan” itu Adil Buruh Standard Bertindak. Sebagai contoh, jika anda dilarang untuk meninggalkan zona keamanan dan majikan anda masih terbuka di luar zona keamanan dan telah bekerja bahawa anda tidak boleh melakukan kerana anda tidak boleh meninggalkan zona keamanan, anda dapat mengambil cuti selaras dengan FFCRA. Jika anda diarahkan oleh seorang pegawai kerajaan untuk tinggal di rumah selama dua minggu karena anda berada di sebuah kapal pesiar di mana penumpang lain telah diuji dan positif COVID-19 dan majikan anda telah bekerja untuk anda, anda juga akan berhak untuk dibayar cuti sakit jika anda tidak dapat bekerja kerana perintah.

faq

Jika majikan dan pekerja bersetuju bahawa pekerja mengambil cuti sementara pada kurang dari sehari penuh bekerja untuk menjaga mereka kanak-kanak yang sekolah atau peduli lokasi ditutup, atau jika penjagaan kanak-kanak pembekal tidak ada kerana COVID-19, jabatan akan menyokong apa-apa sukarela perkiraan. Akhirnya, soal ekonomi kebergantungan boleh rumit dan fakta-tertentu. Dalam hal ini, anda akan mungkin tidak akan bertanggungjawab untuk menyediakan dibayar cuti sakit dan keluarga besar dan cuti sakit.

Sebagai contoh, jika anda berhak sebuah kerajaan atau tempatan upah minimum $ 15 dan untuk alasan yang sama sah mengambil 20 jam dibayar cuti sakit, anda bisa mengklaim kembali $ 300 ($15 per jam oleh 20 jam). Bagaimanapun, kau tidak boleh mengumpulkan lebih banyak dari jumlah kerana bawah FFCRA. Katakan aku seorang majikan diinsuranskan, yang pekerja saya berhak untuk dibayar cuti sakit dan keluarga besar dan cuti sakit? Kedua-dua baru ketentuan menggunakan pekerja definisi bawah Standard Buruh yang Adil Bertindak, jadi semua yang anda AS pekerja yang bertemu dengan definisi itu layak, termasuk full-time dan pekerja sambilan, serta “bersama pekerja” yang bekerja sementara dan/atau melalui pekerjaan sementara agensi di lokasi anda. Bagaimanapun, jika kau mempekerjakan seorang doktor atau kecemasan pekerja, anda tidak perlu membayar apa-apa dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit di sebuah kes-kes dasar.

Bagaimanapun, jika anda mampu untuk kembali untuk tugas ringan, dan yang layak alasan yang mencegah anda dari bekerja, anda boleh mengambil dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit, bergantung pada apa yang membenarkan keadaan. Jika saya seorang syarikat sumber manusia, bagaimana aku mengira dalaman pekerja dan pekerja di bawah FFCRA? Seperti yang dijelaskan dalam Pertanyaan 2, anda mungkin akan bersama majikan, dan jika begitu, kau harus memasukkan semua pekerja di dalam senarai gaji anda dalam kiraan anda, bahkan jika anda memberi atau merujuk orang-orang pekerja untuk majikan lain. Bagaimanapun, dibayar cuti sakit juga yang tersedia untuk menjaga seseorang yang adalah subjek untuk federal, negara atau daerah karantina atau pengasingan perintah yang berkaitan dengan COVID-19, atau yang telah disarankan untuk diri karantina oleh penjagaan pembekal kerana masalah yang berkaitan dengan COVID-19.

Kecemasan Dibayar Cuti Sakit Bertindak pada mulanya menyediakan selama dua minggu cuti yang dibayar. Ini tempoh itu meliputi pertama sepuluh hari bekerja dilanjutkan keluarga dan cuti sakit yang jika tidak dibayar bawah Kecemasan dan Keluarga Perubatan Meninggalkan Pengembangan Bertindak kecuali anda memilih untuk mengambil kesempatan yang ada pergi, peribadi, atau perubatan atau cuti sakit di bawah majikan anda dasar. Pada akhir tahun pertama sepuluh hari bekerja, anda akan menerima 2/3 anda tetap membayar untuk waktu yang seharusnya kau bekerja dalam sepuluh minggu di bawah undang-undang pada lanjutan kecemasan dan Keluarga pergi. Jika fail-fail jabatan penguatkuasaan tindakan di pihak anda, anda pemulihan terhadap seorang majikan yang menolak untuk membayar ganti rugi anda untuk dibayar cuti sakit adalah tidak terbatas untuk persekutuan upah minimum dari $ 7.25 per jam jika anda tetap kadar atau undang negeri atau tempatan upah minimum lebih tinggi. Sebagai contoh, jika anda tetap kadar adalah $ 30 per jam, dan kamu secara sah mengambil 20 jam dibayar cuti sakit di nasihat doktor untuk karantina diri sendiri, anda tidak boleh menuntut $ 600 ($30 per jam oleh 20 jam) dari majikan anda.

Boleh saya ambil cuti sakit berbayar atau keluarga dan cuti sakit untuk menjaga anak-anak saya karena mereka sekolah ini ditutup untuk musim panas cuti? Dibayar cuti sakit, dan juga keluarga dan cuti sakit dalam keadaan darurat, tidak akan ada untuk ini sah sebab jika sekolah atau anak pembekal ditutup untuk musim panas cuti atau untuk alasan lain tidak berkaitan dengan COVID-19. Bagaimanapun, pekerja mungkin dapat mengambil cuti jika mereka kanak-kanak penjaga ditutup atau tidak tersedia pada musim panas—kamp atau program-program lain di mana pekerja anak mendaftar untuk alasan yang berkaitan dengan COVID-19.