Sering Bertanya Soalan-soalan

Jika fizikal tempat di mana anak anda telah mengajar atau dijaga sekarang ditutup, sekolah atau menjaga tempat yang akan menjadi “tertutup”untuk dibayar cuti sakit dan keluarga besar dan cuti sakit. Ini adalah benar walaupun beberapa di antara atau semua arahan diberi online atau jika anak anda masih dijangka atau yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas melalui lain format seperti “jarak belajar”. Kapan aku berhak untuk dibayar cuti sakit untuk menjaga seseorang yang mengkuarantin diri mereka sendiri?

Ketika ia mungkin diperlukan? Dalam usaha untuk anda pekerja untuk mengambil cuti sebagai sebahagian daripada FFCRA, anda boleh memerlukan pekerja untuk mengidentifikasi tanda-tanda mereka dan sebuah janji untuk tes atau dokter. Walau bagaimanapun, kamu tidak memerlukan pekerja untuk menyediakan lagi dokumentasi atau yang sama sijil yang mereka telah diminta diagnosis atau rawatan dari penjagaan pembekal jadi, bahawa pekerja boleh ambil cuti sakit berbayar untuk COVID-19 gejala-gejala. Minimum dokumen yang diperlukan untuk ini meninggalkan adalah bertujuan untuk membenarkan pekerja dengan COVID-19 gejala untuk mengambil cuti dan perlahan penyebaran COVID-19. Saya mungkin akan mengakhiri pengiraan beberapa jam dibayar cuti sakit yang aku perlu untuk menyediakan seorang pekerja dengan jadual yang tidak teratur atau beberapa jam yang saya harus membayar pekerja itu untuk setiap hari dalam keluarga dan cuti sakit? Sebagai majikan biasanya ya.

Jika anda majikan mengurangi jam anda bekerja karena kau tidak bekerja, anda tidak diperbolehkan untuk mengambil dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit untuk waktu yang anda tidak lagi seharusnya untuk bekerja. Ini kerana disebabkan oleh COVID-19 kelayakan sebab, anda tidak akan menghalang dari bekerja berjam-jam, bahkan jika anda dalam pengurangan jam entah bagaimana yang berkaitan dengan COVID-19. Bagaimana saya menghitung jam bekerja dengan seorang pekerja sambilan untuk dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit? Sebahagian masa pekerja berhak untuk meninggalkan untuk rata-rata jumlah jam kerja dalam tempoh dua minggu. Oleh itu, mereka mengira jam meninggalkan berdasarkan jumlah jam yang pekerja harus biasanya bekerja. Jika dijadualkan normal waktu yang tidak diketahui atau pekerja sambilan jadual berbeza, anda boleh menggunakan enam bulan rata-rata untuk mengira-rata jam setiap hari.

Dan jika tidak ada perjanjian itu, kau boleh mengira jumlah yang sama jam meninggalkan berdasarkan rata-jam setiap hari bahawa pekerja harus bekerja untuk seluruh tempoh pekerjaan. WHD akan menguatkuasakan FFCRA untuk meninggalkan itu, dalam tempoh yang berkesan dari 1 bulan April tahun 2020 untuk 31.Tempoh had untuk kedua-dua dibayar cuti sakit dan keluarga besar dan cuti sakit ketentuan FFCRA adalah dua tahun dari tanggal pelanggaran yang dikatakan. Oleh itu, jika majikan anda tidak membayar anda untuk meninggalkan anda sebelum bulan disember 31, 2020, seperti yang dikehendaki oleh FFCRA, anda boleh menghubungi WHD untuk mengajukan keluhan seperti lama seperti yang anda lakukan begitu dalam dua tahun terakhir tindakan yang anda percaya melanggar FFCRA. Anda juga boleh mempunyai hak peribadi untuk sue untuk dugaan pelanggaran. Jika kedua syarikat memberi anda cuti sakit berbayar sebagai bersama majikan, sementara agensi pekerjaan adalah dilarang dari menolak, mendisiplinkan atau membeda-bedakan anda untuk meninggalkan apa-apa, walaupun ia tidak bertanggungjawab untuk menyediakan anda dengan dibayar cuti sakit.

faq

Bagaimanapun, jika majikan anda telah ditutup satu atau lebih tapak kerana karantina atau pengasingan perintah dan tidak ada kerja untuk kau lakukan sebagai hasil dari itu penutupan, anda tidak berhak untuk FFCRA meninggalkan dan harus memohon untuk pengangguran manfaat melalui anda negeri pengangguran insurans pejabat.

Dalam situasi ini, kau dan bosmu boleh bersetuju bahawa anda boleh mengambil sementara dibayar cuti sakit semasa teleworking. Jika anda dicegah dari teleworking anda normal jadwal karena anda perlu menjaga anak anda yang sekolah atau tempat peduli ditutup, atau jika seorang anak pembekal tidak tersedia untuk sebab-sebab yang berkaitan dengan COVID-19, anda dan majikan anda boleh bersetuju bahawa anda boleh mengambil sementara keluarga meninggalkan sementara teleworking. Boleh lebih dari seorang ibu bapa mengambil dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit pada masa yang sama untuk menjaga anak saya yang sekolah atau tempat peduli ditutup kerana COVID-19 atau yang penjagaan kanak-kanak pembekal tidak ada? Kau boleh ambil cuti sakit berbayar atau keluarga dan cuti sakit untuk menjaga anak anda hanya apabila anda perlu menjaga anak anda dan benar-benar menjaga apabila anda tidak dapat bekerja atau telecommuting disebabkan oleh penjagaan. Secara umum, anda tidak perlu untuk mengambil apa-apa meninggalkan jika bersama-ibu bapa, co-penjaga atau anda yang biasa anak pembekal untuk memberikan peduli untuk anak anda.